Care este diferența între stocarea și arhivarea datelor?
Stocarea se realizează documentelor actuale și active, cărora li se face o copie de rezervă, arhivele, pe de altă parte, sunt destinate spre a fi utilizate ca depozite de date și documente care trebuie păstrate pentru o perioadă îndelungată de timp.
Stocarea se realizează documentelor actuale și active, cărora li se face o copie de rezervă pentru a preîntâmpina situațiile de pierdere sau corupere în scopul de a le restaura ulterior. Arhivele, pe de altă parte, sunt destinate spre a fi utilizate ca depozite de date și documente care trebuie păstrate pentru o perioadă îndelungată de timp, dar care nu sunt neapărat importante pentru activitățile operaționale curente.
Pe lângă cele enunțate mai sus, mai există o serie de alte diferențe între stocarea și arhivarea datelor în ceea ce privește:
Locația de păstrare
Când se creează o copie a documentelor, fișierele originale nu sunt afectate și sunt stocate în aceeași locație, în timp ce, deși arhiva este tot o copie a documentelor, procesul de arhivare stochează datele într-o altă locație, diferită de spațiul de stocare inițial.
Back-up-ul și recuperarea datelor
Back-up-ul documentelor se face de obicei pentru a le menține într-o formă actualizată și este esențial ca acesta să poată fi făcut rapid. La fel de importantă este și capacitatea de a recupera datele pierdute cât mai rapid, limitând astfel impactul operațional.
Căutarea / Regăsirea datelor
Abilitatea de a căuta și localiza cu ușurință un fișier este foarte importantă într-o arhivă de date. O arhivă poate conține o cantitate imensă de date colectate pe parcursul mai multor ani și este puțin probabil ca locația anumitor fișiere și foldere să fie cunoscută de fiecare utilizator, fapt ce îngreunează accesul la documente. Este esențial ca aceste fișiere să poată fi identificate rapid și eficient, din motive de productivitate, conformitate și chiar legale.
Durata de păstrare
Durata de stocare a datelor într-un back-up local este mult mai scurtă decât durata de păstrare dintr-o arhivă. În funcție de importanță, datele stocate într-un back-up local pot fi actualizate cu frecvență ridicată. Ca atare, datele sunt necesare pe termen scurt. Arhivele pot stoca cantități mari de date pe termen lung, în formă inițială pentru a păstra integritatea acestora pe perioade de timp îndelungate.