EDI (Electronic Data Interchange) sau transferul electronic de date este o tehnologie care faciliteaza transferul de date intre doi sau mai multi parteneri de afaceri fara a mai utiliza suportul de hartie si serviciul de mesagerie. Datele se prezinta sub un format XML si respecta anumite standarde.

Tehnologia Electronic Data Interchange este folosita din ce in ce mai des de catre companii internationale, in principal datorita avantajelor majore pe care le aduce in colaborarea cu anumite lanturi internaționale. Anumite companii chiar impun utilizarea EDI de catre partenerii lor de afaceri.

Baza procesului de schimb electronic de informatii il reprezinta transferul a diverse documente sau informatii intre computerele companiilor partenere. Tehnologia EDI inlocuieste practic transmiterea sub forma de fax sau hartie a diverselor documente rezultate in relatia comerciala. In transferul de informatii se folosesc formate XML, bazate pe standarde acceptate pe scara larga.

Tehnologia EDI este folosita de multe companii din industrii variate datorită eficientizarii schimbului de documente operative cu parteneri si furnizori. EDI este cel mai des intalnit in marile lanturi de International Key Accounts (IKA). IKA solicită partenerilor si furnizorilor sa integreze in relatia cu ei sisteme de tip Electronic Data Interchange.

Documentele standard, care se utilizeaza in activitatea de zi cu zi in relatia cu partenerii pot fi transferate între sisteme informatice diferite, cu minim de interventie umana, automatizand procese si fluxuri de informatie.

Socializam si pe: