Cateva sfaturi despre cum poti sa iti salvezi arhiva fizica in caz de inundatie.

In situatia in care arhiva ta este inundata, trebuie sa stii ca sansele de recuperare a acesteia sunt de aproape 100% daca se fac interventii rapide si calificate. Protectia speciala a arhivei inundate se executa prin uscare cat mai rapida.

Uscarea este precedata de scurgerea apei si zvantarea documentelor. Este esential ca uscarea sa fie completa. O arhiva umeda, care nu a fost uscata complet in cel mult 15 zile de la producerea inundatiei, va fi invadata de forme grave de mucegai.

Este important de stiut ca materialele structurale din hartia uda se usuca in doua etape: mai intai se usuca fibrele celulozice si mai apoi, cu o intarziere semnificativa, substantele de incleiere din masa hartiei si din montajele specifice. Uscarea initiala este o uscare aparenta a hartiei, inselatoare pentru necunoscatori. Apa ramasa in materialele de incleiere va reumecta fibrele celulozice ale dosarelor si registrelor daca nu se parcurge si etapa uscarii definitive.

Recuperarea arhivei inundate este obligatorie iar necesitatea operatiunii este impusa de valoarea patrimonial-culturala a colectiilor calamitate.

Socializam si pe: